Villatent

Tien handige tips als je met je hond gaat glamperen

Maak van je hond een echte Villatent-viervoeter

Kynoloog en hondentrainer Judith Lissenberg bracht samen met haar man en honden Lappi en Pete een heerlijke vakantie door in een Villatent in Frankrijk. Ze geeft je graag handige tips hoe je van je hond een echte Villatent-viervoeter maakt!

1. Creeër een vertrouwde omgeving

Om je hond zich extra snel thuis te laten voelen in een Villatent neem je een vertrouwd speeltje van thuis mee. Geen kauwspeeltje, want dat trekt snel vliegen aan. Leg eerst ongezien het speeltje in de tent en laat daarna pas je hond binnen. Die zal dan blij verrast zijn: hee, wat gaaf, kijk nou, hier ligt zomaar mijn lievelingsspeeltje!

2. Let op houtwerk

In een Villatent vind je veel mooi en robuust houtwerk. Hout is een natuurproduct dat kan splinteren. Houd daar rekening mee als je hond bijvoorbeeld wat kruimels van je croissantje van de houten vlondervloer wil oplikken.

3. Op de plaats rust

Leer je hond op de veranda van de tent te blijven. Je kunt hem supersnel het commando ‘Op de vlonder!’ of ‘Op de planken!’ leren: leid je hond een paar keer met iets lekkers het stapje naar de veranda op en beloon hem daar: ‘Goed zo, dat is op de vlonder!’. Als je hond het blijf-commando kent, kun je dat met het nieuwe commando combineren: ‘Goed zo! Blijf op de vlonder!’

4. Koude vlondervloer

De vlondervloer in een Villatent is lekker luchtig als het warm is, maar kan ’s nachts als het afkoelt best koud zijn om op te liggen. Neem daarom een lekkere dikke outdoor deken voor je hond mee om op te slapen.

5. Neem lakens mee

Honden mogen in een Villatent begrijpelijkerwijs niet op stoelen, banken en bedden. Maar ja… zie maar eens te voorkomen dat je hond als jij slaapt ’s nachts daar stiekem tóch op kruipt! Neem daarom altijd lakens van thuis mee waarmee je ongebruikte bedden en het bankstel kunt afdekken.

6. Verharen

Door de warmte en de stress die het reizen en het verblijf in een andere omgeving kan opleveren kan je hond meer verharen dan normaal. Vergeet dus geen vachtverzorgingsproducten mee te nemen zoals een borstel en/of kam. De vacht eerst licht bevochtigen met een frisse vachtspray voorkomt dat tijdens het borstelen de haren in het rond gaan vliegen en daarbij aan het tentdoek en vooral ook aan het klittenband van de tentdeur blijven hangen.

7. Gordijnen

Haal de gordijnen die in de tent als ‘tussendeur’ dienen van de grond, bijvoorbeeld door er een grote losse (!) knoop in te leggen. Of leg ze omhoog, bijvoorbeeld op een van de bedden. Dat voorkomt dat er veel hondenharen aan blijven kleven.

8. Hondenvoer 

De koelkast in een Villatent heeft een flink vriesvak, maar vers vlees (ver)voeren tijdens de vakantie is niet altijd handig. Voor een makkelijke maaltijd kun je het beste brokken en/of blikvlees geven. Zorg dat je hond hier voordat je op vakantie gaat al aan gewend is. Eet je hond wat lastiger tijdens de vakantie? Een scheutje warm water over of een beetje blikvlees, smeerkaas of leverpastei door zijn eten kan wonderen doen!

9. Zorg voor water

Neem drie waterbakken voor je hond mee, zodat je niet steeds met dezelfde bak hoeft te slepen: een waterbak voor in de tent, eentje voor buiten bij de tent (in de schaduw) en eentje in de auto, zodat je je hond onderweg altijd makkelijk wat te drinken kunt geven. Zorg dat je standaard een fles mineraalwater in je auto hebt liggen. Is het erg warm? Water blijft lekker koud in een thermosfles!

10. Grote boodschap

De poep van je hond ruim je op en rond de camping natuurlijk altijd netjes op. Neem grote plastic poepzakjes mee en bind die na gebruik niet met één, maar met twee knopen dicht. Dat helpt, zeker als het warm is, goed tegen de stank én de vliegen. Je kunt de volle poepzakjes voordat je ze naar de container brengt desgewenst verzamelen in een extra vuilniszak, die je onder de vlonder van je tent in de schaduw kunt leggen. Niet vergeten natuurlijk die zak aan het eind van je vakantie weg te gooien!

Villatent kreeg met Lappi en Pete twee echte BH’ers over de vloer, want deze Bekende Honden zijn regelmatig te zien tijdens trainingen, demo’s en als model en hebben een hoop fans op Facebook en Instagram. Lappi en Pete volgen? Dat kan via www.facebook.com/judithlissenberg of www.instagram.com/hierwaakik